Praktyczny i uniwersalny poradnik, która ułatwi zwłaszcza młodym gospodyniom dotarcie do tradycyjnych przepisów takich jak bigos, pierogi czy zwykły krupnik. Książka nawiązuje do spuścizny Lucyny Ćwierczakiewiczowej – autorki, która zrewolucjonizowała XIX‑wieczne przyzwyczajenia kulinarne swoich rodaków i przez kilkadziesiąt lat uczyła Polki, jak prowadzić nowoczesne i sprawne gospodarstwo domowe. Z rozległej spuścizny Ćwierczakiewiczowej autorka opracowania Joanna Baranowska wybrała najciekawsze i stosunkowo proste do wykonania w dzisiejszych warunkach zestawy obiadowe, a także dania na szczególne okazje – święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok i Wielkanoc. Kolejne rozdziały książki poświęciła wybranym ciastom, deserom, przetworom i trunkom domowym. Działy poświęcone przetworom i trunkom domowym mogą okazać się propozycją dla prawdziwych hobbystów.